Ingredients
- Tohumu, yaprağı ve kökü kullanılan Beşparmak ağacı
Directions
Beşparmak Ağacı
Daha çok yemen safranı ve ayid ağacı olarak bilinen beş parmak ağacı ballıbabagiller familyasının bir alt kolundan bir üyedir.
Arapçası: Şecere-i İbrahim, Keff-i Meryem.
Farsçası: Tohum-ı Dül Aşub.
Lâtincesi: Vitex Ağnus-Caspus.
Yetiştiği yer ve çeşitleri: Beş parmak ağacı daha çok su kenarlarında yetişen bir bitkidir.
Kullanılan maddesi: Diğer adı yemen safranı olan bu bitkinin alternatif tıppın bir uzantısı olan şifalı bitkiler biliminde kullanılan kısmı tohumu, yaprağı ve köküdür.
Boyu 1.5 metreye ulaşan bu bitkinin tohumunun içilecek miktarı 7.5 gr dır. Kullanılırken dikkat edilmesi geren bir husus, baş ağrısı yapabilir. O yüzden aşırıya kaçmadan kullanmak gerekir. Ayrıca Meniyi de azaltabilir, bu durumda üstüne süt içmek gerekir.
Tıpda tohumu kullanılan bu bitkinin, tohumunun kokusu çok keskindir. Bu ağacın iyisinin, çay kenarlarında yetiştiği bilinir.
Tıbbî Özellik ve Faydaları:
- Bu bitkiyi kullanarak basur kanlarını kesmek için, bitkinin suyunu içtikten sonra yaprağı da makata yakı gibi konulması lazım. Bunu tatbik ettiğinizde basur kanı durur.
- Beş parmak ağacı bitkisinin suyu içildiği taktirde bağırsakta oluşan çıbanlara, siyatiğe, mafsal ağrılarına ve ishale yararı olur.
- Yine bu bitki diş ağrılarına da doğal bir çözümdür. Diş ağrısını dindirmek için,bitkinin kökünü su içerisinde üçte biri gidene kadar pişirerek, geriye kalan kısım ile ağız çalkaladığında ve bir müddet ağız içinde tutulduğunda ağrının hafiflediğini göreceksiniz.
- Yaprağını kurutup (ya da aktarlardan temin edip), döverek iyice ufalayıp irin kaplamış yaralara serpilirse, buradaki irinin kurutulmasına yardımcı olur.
- Kökünü bal ile beraber tuz ile karıştırarak nasıra ve yaraya sürmek suretiyle uygulandığında etkisi çok çabuk gösterir.
- Dövüldükten sonra pişirip, siracaya (deride ve genellikle de boyunda görülen, lenf boğumlarının şişkinliğiyle kendini gösteren bir tüberküloz türü) ve katı urlara yakı yapar gibi uygulanırsa etkisini hemen gösterir. Bu tatbik şekli basur içinde kullanılabilir.
- Bitkinin kökünün suyu, akciğer ve karaciğer ağrılarına fayda gösterir. Boğaz yanmasına ve ağrılarına ve ayrıca ağızda oluşan yaralara çare olur.
- Ayrıca bu bitkisinin sıtmaya da büyük faydası vardır. Yaprağının 3 dirhem (10 gram) kadarını kaynatıp içmek sıtmaya çare olur, sara için ise bir ay süre ile her gün yaprağından içmek gerekir. Sarılık hastalığı için, yaprağının öz suyu içilmelidir.