Ingredients
-
HAMURU İÇİN
-
1 kilo Un
-
Bir tutam Tuzçimdikten az fazla
-
Yeteri kadar SuIlık
-
BULAMAK İÇİN
-
250 gram Tereyağı
-
İÇ HARCI İÇİN
-
0.5 kilo Beyaz peynir
-
4 adet Yumurta
-
Çeyrek çay bardağı Sıvı yağ
-
ÜZERİ İÇİN
-
Çeyrek çay bardağı Sıvı yağ
-
SERVİS İÇİN
-
1 kase Yoğurt
-
Bir tutam Pul biber
Directions
Pita sözcüğü Boşnakçadan geliyor. Boşnakça da pita börek demek. Bir gün önceden hazırlarsanız kahvaltıya çok güzel bir börekle başlayabilirsiniz. Yanına da şöyle güzel demlenmiş tavşankanı bir çay daha neye gerek.
Tarifini vereceğimiz Boşnak usulü yapılan bu börek, tepsinin içinde bütün olarak pişirilip sonradan dilimlenerek servis ediliyor.
İkramlık tarifler listesinde bulundurabileceğiniz. Yapımı uğraştırıcı gibi dursa da eliniz alışkanlık kazandıktan sonra yarım saat gibi kısa bir sürede hazırlayabileceğiniz akşamları çayın yanına ya da sabahları kahvaltıda arzuya göre piknik için çıktığınızda ve ya uzun yola giderken yolluk olarak hazırlamak sizin seçiminiz. Umarım beğenirsiniz ve uygularsınız. Afiyet olsun.
Peynirli Pita Tarifi
Böreği hazırlayacağımız tepsiyi önce tereyağı ile güzelce yağlayıp buzdolabında bekletiyoruz ki tereyağı eğer soğuk olursa hamuru üzerine yaydığımız zaman geri toplanmasını engeller.
Derince bir kabın içine aldığımız bir kilo kadar unun üzerine ir çimdikten biraz fazla tuzu ekleyip, üzerine suyu ilave ediyor ve yoğura yoğura hamurumuzu hazırlıyoruz. Yumurta büyüklüğünde bezeler halinde 20 parçaya ayırarak bir kenarda yaklaşık yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
Bu sırada böreğimizin iç harcını hazırlayabiliriz. Bunun için de yine derince bir kabın içine beyaz peyniri koyup bir çatal yardımı ile ezdikten sonra yumurtalar ve sıvı yağı koyup (yumurtaları kır kabukları bizim işimize yaramaz:) ) güzelce karıştırıyoruz. Harcın altını üstüne getirip iyice boca ettikten sonra artık hazır olan harcımızı kenara alıp hamuru hazırlamak için bekletiyoruz.
Kenarda dinlenmiş olan hamurumuzu bir oklava yardımı ile çok fazla unlamadan açıyoruz.
Böreği açacağımız yağlı tepsiye kenarları boş kalmayacak şekilde ve kenarları kalın olmayacak şekilde dikkatlice yayıyoruz. “Hamurun birini tepsiye yayarken sıradakini sıcak tereyağına gezdiriyoruz ki hamur kendini bıraksın, rahat esneyebilsin ve tepsiye rahat bir şekilde yayabilelim.” 10 kat hamuru üst üste açtıktan sonra sizlerde göreceksiniz hamur tepsinin ortasına doğru çekilmeye başlayacak bunu engellemek için harcımızı da üzerine ekleyerek, üzerine de çok çok az sıvı yağ gezdirdikten sonra tekrar tepsiyi dolaba kaldırıyoruz. “Sıvı yağ, tere yağına göre hamuru daha fazla topladığından özellikle bu böreği yaparken sıvı yağ fazla kullanmamaya dikkat edin.” Tepsiyi dolaba kaldırdıktan sonra kalan on adet bezeyi de açıp hazırlıyoruz.
Dolaba koyduğumuz tepsimizi dışarı çıkarıp açtığımız on tane hamuru da üzerine aynı şekilde yayıyoruz, fakat dolaptan sonra ki ilk kat önemli çünkü peyniri tam kapatıp az çekmiş olan hamuru tepsinin kenarlarına doğru yaydıracağız. Sonra kalan hamurları da aynı şekilde açıyoruz. Gerdirirken dışarı çıkan peynirler olursa önemli değil üstüne atın nasılsa üzerine bir kat daha hamur koyuyorsunuz. Son katı da kapattıktan sonra böreğin üst tarafında biraz daha sıvı yağ sürüyoruz ve bu güzel görüntüyü önceden ısıtmış olduğumuz fırına atarak pişmesini bekleyeceğiz.
Güzelce pişen böreğimizi fırından çıkardıktan sonra üzerini yoğurtla süslüyoruz. Soğuduktan sonra (ağzımız yanmasın tabi) servis yapıp yiyoruz.
Beğendiğiniz atıştırmalık tarifler ve kahvaltılık tarifler ile bu nefis peynirli pita tarifini arkadaşlarınızla ve sosyal medya üzerinde paylaşmayı, tarifimizi beğendiyseniz bizi sosyal medya üzerinde taip etmeyi unutmayın…
Bir sonraki tarifimizde buluşuncaya dek hoşçakalın…