Ingredients
-
Yaprakları, çiçeği ve dalı kullanılan Civan Perçemi
Directions
Civan Perçemi Faydaları
Arapçası: Elfiyye, Üınm-i elfVeraka, Kaysûın, Tabarin.
Lâtincesi: Achillea Millefolium.
Yetiştiği yer ve çeşitleri: Asıl vatanı Kafkasya’dır. Yol kenarlarında ve kuru topraklarda yetişen bir bitkidir.
Kullanılan maddesi: Bu bitkinin kullanılan kısmı yaprağı ile çiçekleri ve dalıdır.
Kandil çiçeği, yara otu ve yaprak otu olarak ta bilinen civan perçemi, boyu 70 m ye kadar uzayabilen, dünyanın her tarafında yetişen, daha çok yol kenarlarında ve kum topraklarda bulunan bir bitkidir. Uzun ve parçalı yaprakları bulunan bu bitki yaz mevsiminde toplanarak kurutulur. Hoş kokusu olan bir bitkidir. İçinde «Achillein» adı ile bilinen acı bir madde vardır.
Tıbbî Özellik ve Faydaları:
- Civan perçemi bitkisinin kurutulmuşu kullanılarak yapılan çayı, gün içerisinde ya da yemeklerden sonra üç bardak kadar tüketilmesi böbrek ve mesane rahatsızlıkları oldukça yarar sağlar. (Bu çayı hazırlamak için kaynamış bir litre suda 20 gram kadarını, 15 dakika gibi bir süre demleyip süzmek şartı ile kullanmalısınız.)
- Basura ne iyi gelir diye merak edenler için şunu söyleyebilirim ki, olduktan sonra çözüm aramaktansa, en başta önlem alıp, bu tür sorunları yaşamamak en iyisidir. Bu bitkide bunun için biçilmiş kaftan gibidir. Basurun oluşmasını önler. Bunun yanında hazımsızlık, öksürük, soğuk algınlığı ve mide rahatsızlıkları gibi bir çok derde devadır.
- Basur memesinde ve ayrıca kadınlar için aybaşı gecikmesi durumunda bu bitkiyi haşlayarak, suyunun kaşık kaşık tüketilmesi bu rahatsızlıklara çok yararlıdır.
- Albastı, boğmaca, beyine kan hücumu, kızamık ve çocuklarda oluşan kemik hastalıklarına faydası oldukça çok olan bu bitki sinir sistemini de kuvvetlendirici özelliği olan çok faydalı şifalı bir bitkidir.
- Özellikle çocuklarımızın sıkça karşılaştığı rahatsızlıkların başında gelen yüksek ateş ve ishale iyi gelir ve iştah açan özelliği ile yeme sıkıntısı çekenler için oldukça yararlı bir bitkidir.
- Kandil çiçeği olarak ta bilinen civan perçemi bitkisinin tazesini sıkarak elde edilen sıvı bir taraftan nefes yollarını temizlerken, diğer taraftan kalp atışlarını ve kan dolaşımını rahatlatarak bir düzene sokar.
- Bir çok derde devası bulunan bu bitkinin ayrıca çıban, yara ve vücutta donma tehlikesi ile karşı karşı kalmış bölgelerinin tedavi için kullanıldığını söylemek isteriz. Bunun için bu bitki kullanılarak yapılan merhemi gerekli yerlerin üzeine sürerek kullanılması yeterlidir.
Bu bitkinin suyunu düzenli olarak yüze sürdüğünüzde yüzde oluşan çöküntüleri düzeltmeye başlar. Bu suyun hazırlanış ve kullanım şekli; bir tatlı kaşı bitkinin suyu alınıp bir çay bardağı sıcak suya karıştırılır ve 20 dakika kadar demledikten sonra pamuk yardımı ile süzülür. Elde edilen süzülmüş bu suyu akşam saatlerinde yine pamuk yardımıyla yüze sürüp, sürdüğünüz bu sıvı kuruduktan sonra tekrar sürerek yatarsanız zamanla cildinizin düzeldiğini, güzelleştiğini göreceksiniz.