Ingredients
-
Kendisi kullanılan Buğday
Directions
Buğday Faydaları
Arapçası: Kamh, Hınta, Bürr.
Lâtincesi: Triticum vulgare. Wheat.
Yetiştiği yer ve çeşitleri: Birçok yerde, bilhassa sıcak iklim de yetişir. Birkaç çeşidi vardır.
Üç aylık bir zaman diliminde ekilip biçilen buğday, adından da anlaşıldığı üzere buğdaygiller ailesinden olan ve sınıfında ilk ele alınan bitkidir. Özellikle un ve yem üretiminde kullanılan temel besin maddelerindendir. İçeriğinde karbonhidrat ve B vitamini ihtiva eder. Çok fazla çeşidi olan bir bitkidir. Bunların başlıcaları; yumuşak ve sert buğday, kanbur taneli buğday, kılçıklı buğday, esmer buğday, kızıl buğday, kalınca buğday olarak sayılabilir. Aralarında en faydalı olanı kızıl ve esmer buğday olarak bilinir. Büyük ve kızıl olanı çok besleyicidir.
Tıbbî Özellik ve Faydaları:
- Buğday ununu, şeker ve badem yağı ile birlikte pişirip, sabahları kahvaltıdan önce aç karnına bir miktar yerseniz, böbrek ve göğüste oluşan ağrılarınıza deva olur.
- Binbir derde deva olan buğday, insan mizacını teskin eder ve kilo almayla ilgili sorunu olanlar için kilo almaya yardımcı olur.
- Ban tohumunu ile beraber buğdayı iyice döverek un haline getirip, bal ve sirke karışımı ile hamur kıvamına soktuktan sonra, bu oluşan hamuru şişmiş husye(testis, erkek üreme organı)nin üstüne koyarsanız, bu husyede oluşan şişkinliği geçirir.
- Kepekli buğday unu kullanılarak yapılan ekmek, çörek ve buna benzer yiyecekler, bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak oluşabilecek kabızlık durumlarının önüne geçilmiş olur.
- Göz ve beyne güç kuvvet verir.
- Vücuda çok yararı olan bu bitki, çabuk hazm olur ve mideye faydası vardır.
- Yine vücutda zayıf düşmüş organları kuvvetlendirir ve erkekliği takviye eder.
- Üşüyen insanı ısıtmak maksadı ile lapasını bedenin dışına koymak gerekir.
- Ayrıca sinirleri yatıştırmak ve gün içerisinde oluşan zihin yorgunluğunu gidermek için, çimlendirilmiş buğday tanesini yemek ya da suyunu içmek gerekir.
- Ve son olarak şunu söyleyebiliriz ki bulguru, üzüm hoşafı ile birlikte yerseniz bu vücudun kan yapımını destekler. Yeni kan yapar.